Technische formulieren

Op deze pagina's treft u allerlei handige downloads, bedoeld ter ondersteuning in de door u uit te voeren werkzaamheden. 

 


Overzicht toepassing gebruik materialen ABC ADAMAS:

 

 

Kwaliteit

Alle wapening van ABC ADAMAS ondergaat reeds in de begin van het produktieproces een unieke kwaliteitscontrole.
Het ruwe RVS materiaal wordt voordat de "wokkelvorm" wordt aangebracht gespannen. Hiermee worden eventuele produktiefouten blootgelegd en uit de verdere produktie genomen.
Op deze wijze werkt u als klant met een eerste klas product.

 

Richtlijnen & Normen

  • DIN EN 845,  Deel 1-3 Aanvullende bouwdelen voor metselwerk /Ergänzungsbauteile für Mauerwerk
  • DIN 1053, Deel 3 wapening metselwerk / Bewehrtes Mauerwerk
  • WTA-Merkblatt 4-3-98/D Herstel van metselwerk,  stabiliteit en draagkracht / Instandsetzen von Mauerwerk - Standsicherheit und Tragfähigkeit
  • CUR 71
  • NEN 6790
  • CE Markering

 

Roestvast en roestvrij

De volksmond gebruikt het begrip roestvrij,  maar dat is volgens "metallurgen" onjuist, aangezien roestvrij materiaal volgens hen wel kan „roesten".  Het bevat echter een oxidehuid, die het materiaal afsluit.  Dit voorkomt roestvorming.  Beschadiging van die huid kan echter roestvorming tot gevolg hebben,  voortdurende inwerking van andere metalen of chloride op het oppervlak van het roestvrije materiaal ook.

Austenitisch

Austenitische staalsoorten zijn roestvaste staalsoorten met tussen 6 en 26% nikkel (de 300-reeks uit de AISI) en zijn in geleverde vorm niet-magnetisch. Deze staalsoorten zijn uitstekend  plooibaar en strekbaar en ook schokbestendig onder alle temperatuursomstandigheden. Door het nikkel blijft het staal tijdens afkoeling in zijn austenitische toestand. De overige elementen verhogen de corrosieweerstand en verwerkbaarheid van het staal.

AISI (American Iron and Steel Institute):

  • AISI 304 (EN 1.4301). Deze legering bestaat uit 18% chroom en 8% nikkel. Het is niet magnetisch en niet hardbaar.
  • Een meer corrosiebestendige maar duurdere soort is AISI 316 (EN 1.4401) met 16% chroom en 10% nikkel en 2% molybdeem. Het is beter bestand tegen zoutcorrosie.

V2A/V4A

Is een afkorting voor "Versuch 2 Authenitisch", ofwel het klassieke chroomnikkelstaal met een legering van 18% chroom en 8 % nikkel. V4A is een legering van 16% chroom, 10% nikkel en 2% molybdeem.


Concept URL Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg

Door hier te klikken kunt u de URL 4003 Ontwerp Uitvoeringsrichlijn Historisch Metselwerk downloaden.
Dit is een heldere en duidelijk richtlijn waarin verschillende herstelmogelijkheden van metselwerk aan cultuurhistorisch waardevolle objecten ( w.o. Rijks-provinciaal of gemeentelijke monumenten) wordt omschreven en waar ook duidelijkheid verschaft wordt hoe scheurvorming in kalkmortel gemetselde muren herstelt kan worden. 


Technische specificaties Spiraalankers:

Download de pdf

pdf technische specificaties spiraalankers

In de markt wordt nog wel eens geschermd met "sterkere" wapening. Vaak worden hierbij de maximale treksterktes getoond in plaats van de voor een constructeur benodigde rekenwaardes. De rekenwaardes liggen in verband met een wettelijke veiligheidsmarge altijd 20% lager dan de maximaal haalbare waardes.

Wees u ervan bewust dat bij toepassing van de wapening in metselwerk zowel de reken als de maximale waardes nooit zullen worden gehaald zonder bijkomende schade aan de muur te veroorzaken!